Stilfloristerna - den floristiska blombutiken          

                        

 

Olika stilar och tekniker för brudbuketter

Stilfloristernas mycket erfarna brudflorister hjälper varje brudpar att uppnå rätt personlig känsla på brudbuketten. Brudbuketter kan i princip se ut på oändligt många sätt, och göras med en stor mängd olika tekniker beroende på hur slutresultatet ska se ut. Här är exempel på olika tekniker och olika känsla, med bilder på brudbuketter skapade av Stilfloristerna.

Handbundna brudbuketter

Stilren, enkel och modern handbunden brudbukett med vita kallor.

Den vanligaste brudbuketten är handbunden, i antingen kompakt eller lös form, vilket innebär att bruden håller brudbuketten i blommornas stjälkar. Ofta blir det snyggast att linda stjälkarna med något slags band, vilket även gör det trevligare för bruden att hålla i buketten. Handbundna brudbuketter kan vara såväl kompakta som lösa i formen och med olika tekniker för undersidan. Brudbuketterna kan göras både med och utan hängande rankor som komplement.

I handbundna buketter kan de flesta sorters blommor användas, men används blommor med lite kraftigare stjälkar kan mängden blommor behöva begränsas en hel del för att buketten inte ska bli otymplig att bära. För vissa blomsorter kan det därför vara bättre att använda en annan teknik än att göra en handbunden bukett av dem, alternativt att vissa blommor i buketten stiftas utan sina fulla stjälkar.

Handbundna brudbuketter har ofta ett lite lägre pris än buketter i andra tekniker, men ger inte alltid samma exklusiva känsla och ligger inte alltid lika lätt i handen som många andra brudbuketter kan göra. För den som vill ha en liten och enkel bukett eller söker den romantiskt lantliga eller mer gammaldags känslan passar oftast handbundna brudbuketter bäst. Det är också ofta enkelt att ha en handbunden bukett i en vas för den som vill bevara buketten fin i flera dagar.

Några bildexempel på handbundna brudbuketter:

 

Kompakta brudbuketter i hållare

Elegant och romantisk rund brudbukett med sensommarkänsla i gulrosa toner.

Den näst mest vanliga formen och tekniken för en brudbukett är en rund kompakt bukett i hållare, vilket innebär att blommorna fästs i en hållare som innehåller oasis. Bruden håller då i ett handtag i stället för i blomstjälkar.

Det finns många olika typer av brudbukettshållare, med olika utseende och olika prisnivåer utifrån varje brudpars önskemål. Den enklaste och billigaste modellen på hållare är i vit plast, där det i princip krävs att handtaget lindas med någon slags band för att ge rätt känsla. Det finns också mer avancerade hållare med inbyggd "vattningsfunktion" för den som vill bevara buketten fin i flera dagar.

En brudbukett i hållare kan innehålla oerhört många blommor utan att buketten blir för tung eller otymplig att bära i och med att varje stjälk skärs av strax under blomman. Blommor som inte klarar sig länge utan vatten fungerar bra i en hållare med oasis eftersom blommorna då står fuktigt hela tiden. Handtaget på brudbukettshållaren ligger alltid bra i handen, oavsett mängden blommor. Hållare ger dessutom ofta brudbuketten en lite exklusivare känsla.

Några bildexempel på brudbuketter i hållare:

 

Droppformade brudbuketter

 

Glamelirosor och andra brudbuketter i glameli-teknik

Liten och romantisk brudbukett som glameliros med vita och lavendel rosor.

Det går att göra brudbuketter som ser ut som om de bara innehåller en enda stor sagoblomma. Tekniken kallas glameli och innebär i grunden att flera lika dana blommor plockas isär, kronblad för kronblad, och sedan limmas ihop till en riktigt stor blomma. Den vanligaste glamelin är gjord på rosor men Stilfloristerna använder samma teknik även för vissa andra blomsorter, och kombinerar även olika sorters blommor utifrån varje kunds behov.

En brudbukett med limmade kronblad får inte vatten på naturligt sätt, vilket gör att hållbarheten är kortare än för andra brudbuketter, beroende på vilka blomsorter som används. Det är dock inga problem för en glameliros att hålla sig fin under ett par dagar om den får någon vattendusch med en sprayflaska någon gång ibland. Med vissa blomsorter kan glamelin även hålla sig fräsch en hel vecka.

Det tar ofta lite extra tid att tillverka en brudbukett i glameliteknik jämfört med hur lång tid det tar att göra andra former av brudbuketter. Det gör att en glameliros och motsvarande ofta kostar lite mer. Å andra sidan ger en sådan brudbukett en extra exklusiv känsla på bröllopet.

Några bildexempel på glameli-buketter:

 

Trådade, stiftade och rankade brudbuketter

Elegant och annorlunda brudbukett med hängande och rankade blommor i sommarkänsla.

Oavsett om en brudbukett är handbunden eller gjord i hållare kan olika blommor trådas eller stiftas ovanpå buketten, som komplement. Olika rankor kan ofta förstärka intrycket av brudbukettens exklusivitet och bidra till en ännu mer personlig känsla.

Den vanligaste och enklaste rankan i brudbuketter, som inte kräver så mycket arbete eller extrakostnader, är murgröna som får hänga ner en bit. Men det går att göra rankor med oerhört många sorters blommor genom att de trådas och lindas. Hållbarheten på blomrankorna varierar beroende på blomsort.

Stilfloristerna gör även trådade och stiftade brudbuketter i varje tänkbar nyskapande form, och inte bara som komplement till runda kompakta brudbuketter. Ofta tar det extra lång tid att göra trådade och stiftade brudbuketter eller att tillföra olika trådade rankor på en rund brudbukett varför priset blir lite högre än annars.

Några bildexempel brudbuketter med rankor:

 

Brudbuketter utan handtag eller för handleden

En brudbukett behöver inte alltid bäras på ett traditionellt sätt, i stjälkarna eller i ett handtag, utan kan exempelvis bäras som en boll i handflatan eller som ett smycke på handleden. Handtagslösa brudbuketter är ännu så länge inte så vanliga som andra former av brudbuketter men ger i regel bröllopet en extra exklusiv och personlig känsla för den som bär en sådan brudbukett.

I brudbuketterna i denna stil är ofta alla stjälkar bortskurna eller instuckna i oasis. Olika tekniker kan användas, beroende på hur slutresultatet ska se ut. Det kan exempelvis handla om en glameliros för handleden, eller en liten bollformad kompakt bukett att hålla i handen, eller en bukett med enbart trådade blommor.

Beroende på exakt önskad form och teknik varierar priset mycket på den här typer av brudbuketter.

Några bildexempel på brudbuketter utan vanligt handtag:

Fria, moderna och nyskapande former

Det finns egentligen inte många gränser för hur en brudbukett kan se ut. Stilfloristerna skapar brudbuketter i alla former och tekniker, utifrån brudparens önskemål och behov. Ofta kan olika tekniker kombineras på ett sätt som får brudbuketten att bli fullständigt unik och personlig.

Det kan handla om brudbuketter i alla storlekar och prisklasser, beroende på vilka blommor som används och hur mycket detaljarbete som krävs. En helt personlig brudbukett blir sällan dyrare bara för att formen är unik. 

När brudbuketten bokas är det bra att ta gott om tid med floristen att förklara vilken känsla och stil man vill ha på bröllopet, så kan floristen ge olika förslag och idéer på hur brudbuketten på bästa sätt kan förstärka den personliga känslan och bidra till att bröllopet blir sådär drömlikt och underbart som man vill att det ska vara.

 Några bildexempel på annorlunda och nyskapande brudbuketter:

Olika känsla och stil

De olika teknikerna för att skapa brudbuketten kan i sig bidra till helhetskänslan, men det är framför allt valet av blomsorter, sättet att kombinera blommorna och valet av dekorationsdetaljer som påverkar om brudbuketten får exempelvis en stilren eller en lantlig känsla.

Det finns inga gränser för vilken känsla en duktig brudflorist kan skapa i en brudbukett. Det viktigt som brudpar att försöka förklara för floristen vilken känsla buketten och de övriga bröllopsblommorna ska ha, så att upplevelsen inte bara blir snygg utan också rätt. Det kan exempelvis vara modernt, stilrent, elegant, lantligt, chabby-chic, trädgårdskänsla, vild känsla, konstnärligt, retro, futuristiskt, svulstigt, spartanskt, eller oerhört personligt utifrån den egna personligheten. Det kan även handla om vilken färg som helst, eller kombination av färger.

Stilfloristernas oerhört proffsiga brudflorister har mycket stor erfarenhet av att skapa unika och personliga brudbuketter som passar varje enskild kund.

Exempel på stilren känsla på brudbuketter:

 

Exempel på vild känsla eller trädgårdskänsla på brudbuketter:

Exempel på tropisk känsla på brudbuketter:

 Exempel på brudbuketter med fjädrar