Stilfloristerna - den floristiska blombutiken          

                        

 

Arbetet med brudbuketter och övriga bröllopsblommor

Stilflorist-Jimmy lindar skaftet på en elegant brudbukett i hållare. Se fler bilder längst ned.

Hos Stilfloristerna är det alltid en stor glädje för floristerna att jobba med blommor till bröllop. Det är ett oerhört viktigt sammanhang för varje brudpar, och det ska vara ett fint minne för ofta resten livet. Varje moment måste verkligen bli rätt - inte bara snyggt. Arbetet för Stilfloristerna sker då i olika steg, som ofta är utspridda under en lång tidsperiod. Se bilder från arbetet längst ned.

 1. Bokning av brudkonsultation
  Så långt som möjligt innan bröllopet ska ske bokar Stilfloristerna in en timme till brudkonsultation med brudparet, det vill säga en tid då floristen i lugn och ro kan sitta ned med brudparet för att planera hur känslan och upplevelsen av bröllopet på bästa sätt kan förstärkas med blommor. Utifrån vad brudparet önskar redan i detta skede kan floristen börja planera för olika alternativ, och på så sätt förbereda en personlig genomgång med brudparet.
 2. Genomföra brudkonsultation och planera i detalj
  Under brudkonsultationen berättar brudparet mer om vilken känsla, stil, färg och form bröllopet ska ha, och mer detaljerat om specifika önskemål och vilka blommor som behövs utöver brudbukett (som tärnbuketter, coursage, hårblommor, bordsdekorationer, blommor till marskalk eller bestman, blommor till altare, entréer och festlokal). Floristen visar passande alternativ, och förklarar ingående skillnaden mellan alternativen både i känsla och pris, så att brudparet får möjlighet att välja det som passar bäst för den enskilda situationen. I sammanhanget får brudparet ta ställning till allt från blomsorter till olika typer av bindningstekniker (om brudbuketten till exempel ska vara handbunden eller  gjord i någon form av hållare, i rund form eller droppformad, kompakt eller lös, med eller utan häng och rankor, m.m.).
 3. Beställning av specifika tillbehör
  När brudparet önskar ovanliga och specifika lösningar kan floristen behöva beställa vissa tillbehör flera veckor innan bröllopet. Det kan exempelvis handla om vissa slags hållare, band och pärlor  till brudbuketten, eller särskilda glas och pokaler för bords- och altardekorationer. Stilfloristerna har alltid ett stort sortiment av tillbehör i butiken, men eftersom det är viktigt att precis allt blir rätt kan en god framförhållning här göra stor skillnad för specifika önskemål.
 4. Bolla kompletteringar mellan floristen och brudparet
  Om brudkonsultationen har skett med stor framförhållning har brudparet längre tid på sig att reflektera över alternativ och val innan floristen behöver beställa bröllopsblommorna från odlarna. Efter brudkonsultationen är Stilfloristerna alltid tillgängliga för att ta emot och bolla förslag på förändringar och kompletteringar till bröllopet, för att ytterligare förfina och förbättra. Brudparet bör även med god framförhållning besluta när bröllopsblommorna ska hämtas alternativt levereras. 
 5. Beställning av rätt blommor
  Stilfloristerna beställer vanligen specifika bröllopsblommor från odlarna, för att det ska bli exakt rätt blomsorter av högsta tänkbara kvalitet i brudbuketten (med rätt färgnyanser och storlek och utan stötta kanter och så vidare). Den här beställningen görs oftast minst en vecka i förväg, och för vissa specifika sorter med ännu längre framförhållning. Det kan även ta ganska lång tid för floristen att leta fram en odlare som kan få fram de mest unika blomsorterna. I vissa fall kan det ordinarie butikssortimentet på snittblommor också användas för brudbuketten och de övriga bröllopsblommorna, och då krävs kortare framförhållning (undantaget är riktigt stora volymer).
 6. Kreativt skapande med blommorna
  Hos Stilfloristerna finns oerhört erfarna och kunniga brudflorister, som ofta hjälps åt med att skapa brudbuketterna och de övriga bröllopsarrangemangen. Beroende på typ av brudbukett och mängden blomsterarrangemang kan det ta många timmars jobb att skapa den eleganta och härliga känsla som brudparet vill uppleva. Vissa moment kan förberedas i god tid innan blommorna ska levereras, medan andra moment behöver göras så sent som möjligt samma dag. Det gör att floristen i god tid bör veta exakt vilken tid bröllopsblommorna ska levereras. Stilfloristerna kan dock vanligen även skapa brudbuketter med kort varsel (samma dag) utifrån de blommor och tillbehör som redan finns i butiken, men Stilfloristerna rekommenderar ingen att göra sista-minuten-beställningar av något så viktigt som en brudbukett.
 7. Paketering
  Stilfloristerna paketerar vanligen förbokade bröllopsblommor på ett elegant sätt, där brudbuketten, tärnbuketter och coursage placeras på en snyggt inslagen svart låda tillsammans med en lyckönskning från floristen. Hårblommor paketeras i ett särskild paket och bordsdekorationer i lämpliga lådor som enkelt kan fraktas. Storleken på brudbukettslådan, och utsmyckningen av den, varierar utifrån storleken på brudbuketterna och mängden övriga blommor. Alla blommor är vanligen paketerade med fukt för att hålla sig ett helt dygn utan vatten (ifall exempelvis brudparet behöver hämta blommorna dagen innan bröllopet). 
 8. Leverans
  Brudparet kan i regel alltid välja att någon ska hämta bröllopsblommorna i butiken eller att Stilfloristerna ska leverera allt på plats där bröllopet ska äga rum. För renodlade leveranser har Stilfloristerna egna budförare som kan leverera inom hela Östergötland. När bröllopsdekorationer behöver göras i ordning på plats (där bröllopet ska äga rum) följer alltid en brudflorist med, så att allt sätts samman precis enligt brudparets önskemål.

När Stilfloristerna tar betalt för bröllop ingår alltså oerhört mycket, eftersom Stilfloristernas ambition alltid är att brudparet ska få den maximala och mest prisvärda upplevelsen, med högsta tänkbara service där ofta åtskilliga timmars jobb ingår. Och det är en stor glädje för Stilfloristerna att årligen få hjälpa mängder med brudpar att förverkliga sina drömmar om ett blomstrande bröllop, där såväl det lilla som det stora bröllopet alltid ska bli den bästa tänkbara personliga upplevelsen. 

Några bilder från Stilfloristernas arbete med brudbuketter: